”Øland kanalsystem er optaget/registreret i databasen for byggeprodukter, som kan anvendes/indgå i Svanemærket byggeri.”

Nye, friske vinde blæser i et af 60'ernes helt store prestige byggerier, Høje Gladsaxe, nord for København. 13 boligblokke har fået nye energieffektive udsugningsanlæg på taget. Fire boligselskaber sparer hver 100.000 kr. i strøm om året og beboerne har fået ro i stuerne.

Med en investering på 1.4 mio. kr. har fire boligselskaber og en fremsynet chefinspektør foretaget en gennemgribende renovering af udsugningsanlægget i Høje Gladsaxe. 13 boligblokke med i alt 1.600 lejligheder har fået forbedret deres udsugning fra 37 energibesparende udsugningsanlæg placeret på toppen af det markante byggeri, hvoraf nogle bygninger rager op i 96 meters højde.

De nye udsugningsanlæg blev implementeret i slutningen af 2011. Løbende målinger af effekt, luftmængder og strømforbrug dokumenterer, at det, der lød som en lidt for positiv business case på papiret, viser sig at holde stik i virkeligheden.

Tjener sig hjem på tre år

-Vi kan allerede nu konstatere, at investeringen vil være tilbagebetalt på tre år. Hvert boligselskab skød 350. 000 kr. i projektet, og de har en kontant besparelse på 100.000 kr. om året som følge af lavere strømforbrug. Om to år er det penge direkte ind på bundlinjen. Det er ikke mange steder, man får sine penge forrentet så godt, siger chefinspektør i Høje Gladsaxe Ivan Kjær-Andersen. Det er boligselskaberne AB, 3B, FSB og Lejerbo, der står bag den fremsynede investering.

Ivan Kjær-Andersen kom til Høje Gladsaxe for godt fireethalvt år siden og lagde hurtigt en langsigtet renoveringsplan for bebyggelsen. Da Høje Gladsaxe stod klar til indflytning i 1966, var det tidens mest moderne boligbyggeri. I dag bor der 4.600 beboere i Høje Gladsaxe, der kulturelt har fulgt med udviklingen, men som boligkompleks ikke har flyttet sig meget. Mange centrale tekniske installationer er de samme som ved indvielsen og er i dag utidssvarende og uøkonomiske.

-Det var oplagt at starte med udsugningsanlæggene, hvor optimeringspotentialet var størst. De gamle anlæg var med remtræk og scirocco hjul, hvilket var det nyeste nye i 60'erne, men er stærkt forældet i dag. Nu har vi fået en løsning fra Øland, som sparer både strøm, larmer mindre og er fleksibel i forhold til fremtidige behov, siger Ivan Kjær-Andersen.

Turbulens på toppen

Det nye udsugningsanlæg er baseret på produkter fra Fläkt, som Øland er eneforhandler af i Danmark. Systemet består af 37 GPEB kammerventilatorer, der er direkte trukket med lavenergimotorer. Anlæggene har indbygget frekvensomformer, hvilket gør det muligt at behovsstyre udsugningsluftmængden.

-Denne fleksibilitet kan bane vejen for tekniske forbedringer i boligerne, som kan komme beboerne til gode på sigt. Men allerede her på den korte bane har beboerne oplevet en positiv effekt af de nye anlæg, som er væsentligt mere støjsvage en de gamle. Fordi bygningerne rager så højt op, blæser det altid kraftigt på toppen, hvor udsugningsanlæggene er placeret. De gamle anlæg stod og pulserede i vinden hvilket kunne høres i lejlighederne som en hvislen eller ligefrem buldren. Det nye anlæg er trykstyret og suger kun den luft ud, der er behov for. Så støjen er forsvundet, og på sigt vil vi sandsynligvis også kunne aflæse en positiv effekt på varmeforbruget, siger Ivan Kjær-Andersen.

I mål på tre måneder

De nye udsugningsanlæg har også en lang række driftsmæssige fordele. Der er ingen knækkede remme og remskiver, der skal skiftes. Der skal kun foretages service en gang om året mod før to, og alt tilsyn og service kan foregå på taget, hvor anlæggene er placeret. Før skulle teknikkerne ind på et krybeloft under anlæggene, hvilket besværliggjorde arbejdet.

Det er Smock Ventilation, der i samarbejde med Øland har stået for det nye ventilationssystem. Smock Ventilation vandt ordren i et udbud med en løsning, der var bedst i forhold til pris og kvalitet.

-Vores løsning var at demonterer de gamle ventilatorer og erstatte dem med Ølands lavenergi ventilatorer med EC motorer. Det var en meget anderledes installation, fordi meget af arbejdet skulle foregå i op til 96 meters højde. Materialerne skulle hejses op med kran, men heldigvis var vejrguderne med os, så der var ikke mange spilddage. Alt forløb smidigt og hele installationen var færdig på tre måneder, fortæller Kim Olander fra Smock Ventilation.